Suurlähetystöjen Kaivopuisto

Kaivopuisto on Helsingin vanhimpia yleisiä puistoja, jossa toimi 1800-luvulla myös tunnettu kylpylä. Puiston itäreunaan rakennettiin kylpylävieraiden käyttöön huvila-alue, jonne pian Suomen itsenäistymisen jälkeen perustettiin ensimmäiset ulkovaltojen edustustot. Nykyään Kaivopuisto on Helsingin tunnetuin ja perinteikkäin diplomaattialue, jossa sijaitsevat muun muassa Venäjän, Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan suurlähetystöt.

Kierroksella tutustutaan Kaivopuistossa toimivien suurlähetystöjen kiehtovaan historiaan. Jokainen lähetystö on oma tarinansa, mutta yhdessä ne kertovat myös Suomen ja maailmanhistorian tapahtumista. Suurlähetystöjen historiaan sukelletaan erityisesti rakennusten kautta: lähetystörakennukset ja lähettiläiden residenssit ovat edustustiloja ja lähettäjävaltioidensa näyteikkunoita, joten diplomaattien käyttöön on ostettu, vuokrattu ja rakennettu näyttäviä, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Oppaana FM Janne Ridanpää, FM Mikko Koskela tai HuK Jukka Lahe. Oppaat ovat kirjoittaneet kirjan “Maailmanympärimatka Helsingissä – suurlähetystöt ja niiden historia” (Koskela–Lahe–Ridanpää; Kustantaja Laaksonen 2016). 

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo. SKY-FOTO Möller, 1965.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo. SKY-FOTO Möller, 1965.